Dansk Byggeri: Genbrugspladser skal stadig være åbne for virksomheder

Nyhed

Små håndværkervirksomheder skal stadig kunne aflevere deres affald på kommunernes genbrugspladser. Det mener Dansk Byggeri, som dermed erklærer sig uenig i den del af regeringens forsyningsstrategi, som vil tvinge virksomheder væk fra kommunernes affaldsordninger og i stedet bruge private affaldsfirmaer.

Byggeaffald

Det er især bygge- og anlægsaffald, virksomheder afleverer på landets genbrugspladser. Og det skal fortsat være muligt mener Dansk Byggeri. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Dansk Byggeris Miljøudvalg er ikke tilfredse med, at de kommunale affaldspladser fremover kun skal være forbeholdt private husholdninger.

Det skriver byggeriets brancheorganisation.

Regeringen foreslår i sin forsyningsstrategi blandt andet, at virksomheder fremadrettet skal indgå aftale med private affaldsvirksomheder om håndtering af alt affald, og dermed afskæres fra at bruge kommunernes genbrugspladser.

Små håndværksmestre er glade

”Blandt Dansk Byggeris mindre håndværksmestre er der stor tilfredshed med muligheden for nemt at kunne komme af med affaldet, som de samler op typisk hos private borgere. Men det skal ske retfærdigt og på lige vilkår. Det er f.eks. ikke rimeligt, at nogle erhvervsdrivende kan benytte genbrugspladser helt uden at betale, mens andre betaler kommunale affaldsgebyrer. Det er konkurrenceforvridende, og det kan ikke være rigtigt,” siger Simon Stig-Gylling, miljø- og bæredygtighedskonsulent i Dansk Byggeri på foreningens hjemmeside.

Når forhandlingerne om forsyningsstrategien går i gang, vil Dansk Byggeri arbejde for, at syv specifikke punkter bliver opfyldt, blandt andet at betaling for aflevering af affald bør ske pr. besøg, så det understøtter forureneren betaler-princippet.

Alt andet er iværksætterchikane

I Brancheforeningen Cirkulær modtages meldingen fra Dansk Byggeri med glæde.

”Det er en god melding fra byggeriet, og vi er helt enige. Vores medlemmer er optagede af at levere god service til gavn for lokale håndværkere, og det får de blandt andet gennem adgangen til genbrugspladserne. Hvis regeringen får sin vilje her, vil det være chikane af iværksættere og mindre virksomheder, og vi frygter, det vil føre til mindre sortering af affaldet,” mener Brancheforeningen Cirkulærs direktør Jacob Hartvig Simonsen.