Ens sortering af plastikaffald er allerede på vej

Nyhed

Regeringens ønske om mere ens sortering af danskernes plastikaffald er allerede ved at blive opfyldt. Kommuner, affaldsselskaber og industri vedtog nemlig fælles sorteringskriterier allerede i foråret. Nu bør fokus derfor være på at ensrette selve plastikken.

Engangsplast

Verden står overfor massive plastikproblemer. Brancheforeningen Cirkulær har leveret en række forslag, der kan bidrage til at løse dem.

Danskerne kan sortere plastik og få det hentet derhjemme i mere end 75 kommuner – som i befolkningsantal dækker næsten 5 mio, borgere.

Og allerede i april vedtog kommuner, affaldsselskaber og industri et sæt kriterier for sortering af blød og hård plastik.

Når regeringen foreslår ensartet sortering af plastikaffald i sin kommende plastikhandlingsplan, er kommuner og affaldsselskaber allerede godt i gang.

Brancheforeningen Cirkulær peger derfor på, at særligt plastikemballage i langt højere grad designes mere bæredygtigt, så det er nemmere at genanvende – og f.eks. kun består af én type plastik fremfor 3-4 forskellige typer, der tilmed er svejset sammen og dermed umulige at genanvende.

Forslag og initiativer til plasthandlingsplan

Brancheforeningen Cirkulær har allerede spillet ind med en lang række forslag og initiativer, der kan bidrage til at løse de enorme plastikproblemer, verden står overfor:

  • Indeksregulering af pantsatserne, så det økonomiske incitament til aflevere pantemballage fastholdes over tid.
  • Modernisering af afgifterne på plastikposer, så afgiften tredobles for ny, fossil plastik, mens den holdes i ro for poser produceret af genanvendt plastik eller andre grønne alternativer.
  • Grøn Kickstart – foreningens forslag til OPP-anlæg, der kan styrke teknologiudviklingen. F.eks. etablering af avancerede plastiksorteringsanlæg mv.
  • En positivliste over polymerer(plastiktyper), der er egnet til affaldsbehandling. Den tyske genanvendelsesindustri er kommet med et konkret forslag.
  • Fælles sorteringskriterier for fokusfraktionerne – Brancheforeningen Cirkulær har i samarbejde med KL og Miljøstyrelsen allerede defineret kriterier for plastik.
  • Partnerskaber med detailhandlen om at få det fælles piktogramsystem rullet ud på emballagerne. Initiativet er en del af Den Grønne Tråd – foreningens forslag til enklere og bedre affaldssortering.
  • Håndhævelse af emballagedirektivet, så emballager reelt designes og produceres, så de kan genbruges og genanvendes.
  • Indlem plastproducenterne i CO2-kvotesystemet, så kvoterne målrettes kilden til CO2-udledningerne, da kvoterne gør det dyrere at placere ny fossil plastik på markedet.
  • Iblandingskrav for plastikemballage, så en stigende procentdel af emballagen består af genanvendt plastik.
  • Pulje til involvering og kommunikation lokalt, så affaldssorteringen styrkes.
  • Opdatering af afgifterne på engangsservice. Afgifterne bør justeres, så de fremmer biologiske alternativer til plastik.
  • En ressourceudviklingsfond, der kan bidrage til øget metode- og teknologiudvikling
  • Forslag om værdikædesamarbejder, der kan styrke samarbejdet mellem de forskellige aktører, sikre viden og øge genbrug og genanvendelse

 

 

Kontakt

Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075