Høringssvar om emballageafgifter: Hvor er PVC-afgiften?

Høringssvar

Brancheforeningen Cirkulær bakker op om den forhøjede afgift på bæreposer – men undrer sig over, hvad der blev af genindførslen af PVC-afgiften. Og så bør afgifterne helt generelt gennemses, så f.eks. engangsservice af fossil plastik ikke favoriseres.

engangsservice

Man slipper i dag meget billigere i afgift, hvis man laver engangsservice af fossil plastik, end hvis man laver det af biologiske restprodukter. Afgiften på engangsservice bør have et serviceeftersyn, mener Brancheforeningen Cirkulær i sit høringssvar til ændringen af emballageafgiftsloven.

Brancheforeningen Cirkulær bakker op om emballageafgifter på både bæreposer og engangsservice – og også om forslaget om at forhøje afgiften på bæreposer. Men tiden er generelt inde til en mere smart indretning af afgifterne, skriver foreningen i sit høringssvar.

Hvor er PVC-afgiften?

Brancheforeningen Cirkulær under sig samtidig over, at genindførslen af afgiften på PVC-folier er forsvundet. Det fremgår ellers af ’Retfærdig retning for Danmark’, at ”For at mindske skadelige kemikalier i hverdagen genindføres afgiften på skadelige stoffer som PVC, ftalater og PVC-folier.”.

Det ville være oplagt at gennemføre denne del af den politiske forståelse, når man alligevel har åbnet emballageafgiftsloven.

Se Brancheforeningen Cirkulærs holdning til PVC-afgiften her.

Giv afgifterne et gennemsyn

Brancheforeningen Cirkulær mener i øvrigt, at afgiftsinstrumentet kan anvendes mere smart, så vi fx også opnår klimagevinster ved at reducere mængden af fossil plast i vores engangsservice.

Samtidig er det på høje tid, at afgifterne får et gennemsyn og evt. opgøres i forhold til styk fremfor vægt. Hvis en vægtbaseret afgift fastholdes, bør man se på den samme slags differentiering som ved plast- og papirsposerne, hvor der netop er en materialespecifik afgiftsdifferentiering.

Læs hele høringssvaret her.

Afgifter tilgodeser fossil plastik

I dag kan man fremstille engangstallerkner af affaldsprodukter som palmeblade eller rørsukker-fibre. Det er vedvarende ressourcer (ligefrem affaldsprodukter), som her finder en anvendelse.

De vejer dog noget mere end en plastiktallerken, og skal derfor svare en større emballageafgift end plasttallerkenen.

En plasttallerken på 22 cm vejer typisk ca. 10 gram og koster 19,2 øre i afgift (tallerkenen på billedet  øverst i artiklen er tykkere), mens en tallerken lavet af sukkerrørsfibre vejer 18 gram og koster 34,56 øre i afgift. En paptallerken vejer typisk ca. 9 gram og koster 17,28 øre i afgift.

Fra vægt til styk
En opdatering af afgifterne kunne fx ske ved at omlægge afgiften fra en vægt til en materialebaseret stykafgift.

Engangsservice bør fortsat være afgiftsbelagt for at undgå at øge mængden af engangsservice og dermed både affaldsmængder og miljøaftryk.

Hent notat om engangsservice.

 

Kontakt

Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075