Leder: Bedre og billigere er et fælles mål for affaldssektoren

Debat

Forsyningsministerens invitation til dialog modtager vi med glæde i den kommunale affaldsbranche. Vi er optagede af at levere det bedste og billigste affaldssystem til gavn for alle, ligesom ressourcerne skal derhen, hvor de kan udnyttes bedst muligt. Men hvorfor håndværkerne skal ud af genbrugspladserne, forstår vi stadig ikke, skriver Brancheforeningen Cirkulærs formand Mads Jakobsen i denne måneds leder.

Genbrugsplads erhvervsaffald

Brancheforeningen Cirkulær vil med en positiv og konstruktiv indgangsvinkel tage imod Lars Chr. Lilleholts invitation til dialog, så vi kan gøre det lettere for virksomhederne at få gang i mere cirkulær økonomi. Men at små håndværkere ikke længere må bruge kommunernes genbrugspladser, ser foreningen fortsat som en forringelse af servicen overfor det lokale erhvervsliv. Foto: Renosyd.

Af Mads Jakobsen, formand for Brancheforeningen Cirkulær og borgmester i Struer Kommune (V).

Engang i mellem kan det være rart at tage fejl. I Brancheforeningen Cirkulær forstod vi den meget kortfattede og bombastiske tekst om genanvedeligt affald i forsyningsstrategien sådan, at det velfungerende danske affaldssystem skulle rives ned til grunden blot på grund af nogle få sprækker i fundamentet.

Nu har forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt flere gange indenfor den seneste uges tid både i pressen og til Folketinget sat flere ord på sine visioner for Danmarks affaldssektor i forsyningsstrategien.

Ministeren forklarer således, at det er et forkert scenarie, at reglerne skal ændres sådan, at der i fremtiden kan risikere at køre fem skraldebiler ned ad den samme villavej. Det er meget betryggende, at ministeren istedet for at vende affaldssystemet på hovedet blot vil justere det, så det kan blive nemmere for borgerne at sælge eller forære deres gamle cykel væk. 

Nemmere for Nespresso

I Brancheforeningen Cirkulær er vi bestemt også villige til at se på, hvordan virksomheder lettere kan tage deres udtjente produkter tilbage. For at kunne arbejde for øget genbrug og cirkulær økonomi, ønsker nogle virksomheder at gå den vej, Nespresso gør i dag, når de indsamler deres egne kaffekapsler. Med en positiv og konstruktiv indgangsvinkel vil vi gerne drøfte, hvordan vi kan gøre det lettere for virksomhederne.

Den dobbelte bundlinje

Vi forstod også, at husholdningernes og erhvervslivets affaldsstrømme bliver splittet yderligere op: At erhvervslivet i fremtiden tvinges til at bruge en privat aktør til håndtering af alt deres affald, og derfor ikke må benytte de kommunale systemer – herunder de systemer, der bliver stillet op i bymidterne rundt omkring i Danmark, hvor målet er at få færre til at stå for afhentningen og dermed færre skraldebiler ind i centrum.

Hvis vi derimod skal forstå udspillet sådan, at virksomheder gerne må bruge de fælles løsninger som skraldesug eller store nedgravede beholdere, så er det klart, at vi skylder ministeren en undskyldning.

Vi er optagede af at levere det bedste og billigste affaldssystem til danskerne. Samtidig er vi også meget bevidste om, at vi ved at indrette smarte forsyningssystemer til fællesskabets bedste kan forfølge andre positive målsætninger i vores samfund som her: mindre støj og bedre arbejdsmiljø i byerne. Det kalder vi for den dobbelte bundlinje. Det kræver dog, at kommuner og affaldsselskaber bevarer styringen. Men vi vil gerne arbejde sammen med de private. Det gør vi i høj grad allerede.

Sammen om løsningerne

Over 80 procent af al indsamling og rigtig mange andre serviceydelser i forbindelse med behandling og afsætning af affald udbydes til markedet. I Brancheforeningen Cirkulær mener vi, at det er uhensigtsmæssigt, at strømmen af affald skilles ad i henholdsvis husholdningsaffald og erhvervsaffald. Hvis vi skal skabe et bedre system for borgere og virksomheder, har vi brug for at finde løsninger sammen.

Det, der kan bringe os fremad, er derfor nogle bedre rammer omkring offentlig-privat samarbejde, hvor man kan sætte både den offentlige og private innovationskraft i spil. Med ministerens positive signaler håber vi på, at vi også kan drøfte disse muligheder. 

Genbrugspladser for alle

Forsyningsstrategien lægger også op til, at der bliver lukket for virksomhedernes adgang til de kommunale genbrugspladser. Her står ministeren også fast med den begrundelse, at det er en begrænset del af virksomhederne, der benytter genbrugspladserne og med en begrænset mængde.

På landsplan ligger der en opgørelse fra 51 kommuner. Her har 34.000 virksomheder tilvalgt genbrugspladserne. Mange af disse virksomheder er flittige kunder og bruger genbrugspladserne ofte for at komme af med mindre mængder affald. Det sikrer sorteringen og genanvendelsen. Som kommune er det vigtigt at kunne servicere sine lokale virksomheder, og det er derfor vanskeligt at forstå, at en erhvervsvenlig regering vil opstille forhindringer for de mange virksomheder, der ser den lokale genbrugsplads som den bedste løsning for dem.

I Brancheforeningen Cirkulær går vi ind for dialog og ønsker at finde de bedste løsninger for borgere og virksomheder i Danmark. Vi forstår, at ministeren vil det samme. Det er det bedste udgangspunkt for, at vi i fællesskab kan finde de løsninger, der skal til for at skabe den bedst mulige forsyningssektor. 

Lederen er en forkortet udgave af et debatindlæg bragt i Viborg Stifts Folkeblad.