Positivt at Folketingets partier vil reducere antallet af plasttyper

Nyhed

Brancheforeningen Cirkulær er glade for, at alle Folketingets partier ønsker, at mindre plastik går til spilde, og at plastik skal indgå i cirkulære kredsløb. Samarbejdsaftalen nævner specifikt at antallet af plasttyper til emballage skal reduceres til 3-5 typer, og at de økonomiske incitamenter til design til genanvendelse skal styrkes i det kommende producentansvar.

Plastik - sorteringsanlæg

Plastikemballage består af et utal af typer, farver og hårdheder, hvilket gør det svært at bruge plastikaffaldet igen. Med dagens politiske samarbejdsaftale håber Brancheforeningen Cirkulær, at vi i fremtiden vil se færre plastiktyper i emballagen.

Brancheforeningen Cirkulær er positivt stemt for den samarbejdsaftale, som alle Folketingets partier har indgået om plastik.

Som en del af aftalen oprettes der et nationalt videnscenter for plastik, der blandt andet har til formål at reducere antallet af plastikemballagetyper til 3-5 typer samt undersøge, hvordan der kan skabes økonomiske incitamenter til at designe plastik, der i højere grad end idag kan genanvendes.

Ser frem til samarbejdet

Brancheforeningen Cirkulær ser frem til samarbejdet og til at bidrage med den store viden, kommuner og affaldsselskaber har om problemer og mulighederne i plastikaffaldet.

"Plastikproblemerne skal løses med viden og samarbejde på tværs af værdikæden, og det lægger Folketingspartiernes samarbejdsaftale om plastik i den grad op til. Det er meget positivt, og i kommunerne og affaldsselskaber er vi opsatte på at bidrage med både viden og løsninger," siger Charlotte Fischer, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Flere og flere danskere sorterer plastik, som kommuner og affaldsselskaberne indsamler. Og selvom meget af plastikaffaldet bruges igen, er der fortsat problemer med at sikre højkvalitets genanvendelse af særligt af plastikemballage, som ofte består af mange typer plastik, der er svejset sammen.

"Vi er særligt glade for, at det kommende videnscenter for plastik blandt andet skal se på, hvordan industrien kan reducere antallet af plastiktyper. I affaldssektoren arbejder vi udfra det bedst muliges kunst, når vi sorterer i den vælling af gule, røde, hårde og bløde plasttyper, der findes i skraldespandene. Her vil det hjælpe gevaldigt, når vi får industrien til at producere færre typer plast i renere fraktioner," siger Charlotte Fischer, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Kommuner fortsætter med at udvikle fælles løsninger

Sideløbende er kommuner og affaldsselskaber opsatte på at fortsætte arbejdet med at gøre affaldssortering enklere og mere ensartet på tværs af kommunergrænserne.

Senest er de fælles sorteringskriterier blevet defineret og givet videre til Miljøstyrelsens videre arbejde med branchefælles standarder for affaldssortering. På plastikområdet betyder det fx at sort plastik, som ellers kan være en udfordring for affaldsbranchens sorteringsanlæg, i fremtiden skal sorteres som plastik fremfor som restaffald, som nogle kommuner beder borgerne om.

Sideløbende stiger antallet af kommuner, der bruger det fælles piktogramsystem, så de nu er at finde i over 60 kommuner. Ligeledes er den første emballage med piktogrammerne på lanceret - og flere og flere supermarkedskæder, fødevareproducenter og emballageproducenter viser derudover interesse i at mærke deres produkter og emballager med de fælles affaldspiktogrammer.